Felhasználó mappák áthelyezése a Windows 7 telepítése közben

Számos eljárás létezik arra, hogy a Windows 7 telepítése után, hogyan lehet a felhasználó mappákat áthelyezni egy másik meghajtóra vagy partícióra. A legegyszerűbb módszer az Audit mód és Rendszer-előkészítő eszköz (System Preparation Tool) használata, mindkettő beépített része Windows 7-nek, a felhasználó mappák helyének végleges megváltoztatásához. Azonban az Audit mód csak akkor indítható el és használható, amikor tiszta, új telepítés történik, tehát ha már telepítve van a Windows 7, akkor ezt az eljárást csak újratelepítésnél lehet alkalmazni.

A Windows 7 telepítésekor 5 vagy 6 rendszermappa jön létre, a választott bit-verziótól függően:

  • PerfLogs (Preformance Logs), ahol a Windows a teljesítmény és megbízhatósági naplókat tárolja
  • Program files (Programfájlok), ahová az alkalmazások és szoftverek lesznek telepítve. A Windows x86 (32-bit) az összes alkalmazást itt tárolja, míg a Windows x64 (64-bit) csak a natív 64-bites alkalmazásokat.
  • Program files (x86) (Programfájlok (x86)), csak a Windows x64 esetén. Az összes nem x64-es alkalmazás lesz itt tárolva.
  • ProgramData, ahol néhány alkalmazás eltárolja az alkalmazás- és felhasználó-specifikus beállításokat és konfigurációs fájlokat.
  • Users (Felhasználók). Ez az “otthona” az összes felhasználó mappának. Amikor egy új felhasználói fiók jön létre, és ez a felhasználó először bejelentkezik, a Windows létrehoz néhány felhasználó-specifikus mappát a Users\új_felhasználó mappában.
Megjegyzés: A Windows 7 magyar nyelvű változata az Intézőben a Users mappanév helyett a Felhasználók nevet használja, a Program Files mappanév helyett pedig Programfájlok nevet jeleníti meg.

A Windows és a Program Files mappák áthelyezését nem javasolja a Microsoft. Azonban a Users és ProgramData mappák elmozdítása biztonságos és így sok hely megspórolható a rendszerlemezen. A képek, zenék, videók és dokumentumok teljes mérete a felhasználó mappákban és azok almappáiban elérheti a több tíz, vagy akár több száz gigabájtot  is.

Vegyük például az én számítógépemet, ahol a felhasználó mappák teljes mérete az almappákkal együtt kb. 120 GB. A ProgramData mappa jelenleg több mint 15 GB. Egy napjainkban népszerű és megfizethető 120 GB nagyságú SSD rendszerlemez használata mellett ez gyakorlatilag kivitelezhetetlen.

A Windows 7 telepítésekor az Audit módot ajánlott használni a Users és ProgramData mappák áthelyezéséhez, a C: meghajtó így megmarad a Windowsnak és az alkalmazásoknak.

Telepítés megkezdése

Kezdje először a Windows 7 normál telepítésével.

Megjegyzés: Ez a leírás nem tartalmazza a Windows 7 telepítésének összes lépését, csak azokat, melyek kapcsolódnak az itt leírtak végrehajtásához. Az interneten számos helyen találhat leírást a Windows 7 telepítésének lépéseiről.

Amikor elérkezik, ahhoz a ponthoz, ahol meg kell adnia a felhasználónevét és a számítógép nevét, akkor hagyja a DVD lemezt a meghajtóban és térjen vissza ehhez a leíráshoz. Kérem, hogy most még ne adja meg a felhasználónevét és a számítógép nevét.

Ne adja meg a felhasználónevet és a számítógép nevét
Ne adja meg a felhasználónevet és a számítógép nevét

Belépés az Audit módba

A felhasználónév és a számítógépnév megadása helyett, nyomja meg a CTRL + SHIFT + F3 billentyűkombinációt (nyomja meg és tartsa nyomva a CTRL és SHIFT billentyűket, nyomja meg az F3 billentyűt miközben nyomva tartja a CTRL és SHIFT billentyűket, engedje fel mind a három billentyűt).

A számítógép most újraindul. Semmi pánik, ennek így kell történnie. A Windows most az úgynevezett Audit módban indul el, a beépített rendszergazda fiókot használva a Windows módosításához, mielőtt még bármilyen felhasználói mappa is létrejönne.

Amennyiben többet szeretne megtudni az Audit módról, itt van néhány hivatkozás az olvasáshoz.

Amikor a Windows megáll, hogy rákérdezzen a hálózat helyére, válasszon egy kedvére valót:

Jelölje ki a hálózat helyét
Jelölje ki a hálózat helyét

Ne hozzon létre most Windows Otthoni csoportot, kattintson itt a Mégse gombra.

Ne hozzon létre Otthoni csoportot
Ne hozzon létre Otthoni csoportot

A Windows most Audit módban van betöltve, és ezt kéne látnia a képernyőn:

Audit mód
Audit mód

Zárja be a Rendszer-előkészítő eszközt a Mégse gombra kattintva.

Ha nincs egy második belső merevlemeze vagy még nem hozott létre és formázott egy üres partíciót a rendszerlemezen, a következő leírás megmutatja, hogyan hozzon létre egy partíciót ahová majd a Users és ProgramData mappák lesznek áthelyezve:

Ha már rendelkezik egy formázott második merevlemezzel vagy partícióval, akkor továbbléphet.

Script létrehozása a Rendszer-előkészítő eszközhöz

Az Audit mód lehetővé teszi Windows elindítását felhasználó fiókok létrehozása nélkül. Jelen pillanatban, a beépített rendszergazda fiókot használja. Az saját fiókjai majd később lesznek létrehozva.

A Rendszer-előkészítő eszközt fogja arra használni, hogy egy XML script futtatásával úgy módosítsa a Windows regisztrációját és beállításait, hogy a Users és ProgramData mappák a D: meghajtóra kerüljenek. Természetesen bármelyik belső meghajtót használhatja igény szerint.

Indítsa el a Windows Jegyzettömb szövegszerkesztőt (Start menü > Minden program > Kellékek > Jegyzettömb). Gépelje be a következő scriptet, vagy másolja át innen és illessze be a Jegyzettömbbe (a script a Windows System Image Manager segítségével készült):

<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<unattend xmlns="urn:schemas-microsoft-com:unattend">
  <settings pass="oobeSystem">
    <component name="Microsoft-Windows-Shell-Setup" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
      <FolderLocations>
        <ProfilesDirectory>d:\Users</ProfilesDirectory>
        <ProgramData>d:\ProgramData</ProgramData>
      </FolderLocations>
    </component>
  </settings>
  <cpi:offlineImage cpi:source="wim:e:/sources/install.wim#Windows 7 PROFESSIONAL" xmlns:cpi="urn:schemas-microsoft-com:cpi" />
</unattend>

Változtassa meg az következő részeket:

  • 4. sor: Ha Windows x64 (64bit) verziót telepít, a processorArchitecture értéke amd64 kell legyen
  • 4. sor:  Ha Windows x86 (32bit) verziót telepít, a processorArchitecture értéke x86 kell legyen
  • 11. sor: Változtassa meg a meghajtó betűjelet a wim:E szövegben DVD meghajtójának betűjelére, ahol a Windows 7 telepítő DVD lemez éppen van
  • 11. sor: Változtassa meg a Windows kiadást a sor végén arra, amelyiket éppen most telepít (HOMEBASIC, HOMEPREMIUM, PROFESSIONAL, ULTIMATE, ENTERPRISE)

(Ha pl. Windows Professional x64 verzióját telepíti az E: DVD meghajtóról és a mappákat a D: meghajtóra szeretné áthelyezni, akkor semmit sem kell módosítania, a scriptet jelenlegi formájában is használhatja.)

Válassza a Mentés másként funkciót a Jegyzettömb Fájl menüjében. Válassza a Fájl típusa Minden fájl opciót. Nevezze el tetszés szerint, adja hozzá a .xml kiterjesztést a fájlnévhez. Mentse el a scriptet valamelyik meghajtó gyökerébe.

Ebben a példában a fájl neve relocate.xml lesz, és a D: meghajtó gyökerébe lesz mentve.

Rendszer-előkészítő eszköz használata

Nyisson egy parancssort (Start > Minden program > Kellékek > Parancssor). Gépelje be a következőt a parancssorba, és nyomja meg az ENTER billentyűt, hogy átváltson a megfelelő mappára:

cd \Windows\System32\sysprep

Most gépelje be a következőt, és nyomja meg az ENTER billentyűt (figyeljen a fent létrehozott script nevére és útvonalára (D:\relocate.xml), szükség esetén változtasson rajta):

sysprep.exe /audit /reboot /unattend:D:\relocate.xml

A képernyőn ez valahogy így fest:

XML script futtatása
XML script futtatása

A képernyőn most azt kellene látnia, hogy a Rendszer-előkészítő eszköz dolgozik a scripten. Hagyja végigfutni, ne nyúljon most az egérhez vagy billentyűzethez. Amikor a Rendszer-előkészítő eszköz készen van, a Windows újraindul még mindig Audit módban.

Kilépés az Audit módból

A Windows telepítésének folytatásához ki kell lépni az Audit módból. Az újraindulást követően ismét a következő képernyőt fogja látni. Kattintson itt az OK gombra, hogy a Windows elindítsa a kezdőélményt (OOBE – Out-Of-Box Experince), azaz normál módban bootoljon be:

Kilépés az Audit módból
Kilépés az Audit módból

Mielőtt az OK gombra kattintana, győződjön meg arról, hogy a Rendszer-karbantartási művelet  opció A kezdőélmény indítása értékre, míg a Leállítási beállítások opció Újraindításra van-e állítva.

Telepítés befejezése

Fejezze be  a Windows telepítését. Ha segítségre van szükséges, akkor térjen vissza a korábban a telepítéshez használt leíráshoz.

Amikor a Windows végre első alkalommal bootol be a normál asztalhoz, láthatja, hogy a Users és ProgramData mappák mind a D: meghajtón helyezkednek el (a ProgramData alapértelmezésben rejtett mappa, ez csak akkor látható, ha kiválasztja a Rejtett fájlok, mappák és meghajtók megjelenítése opciót a mappabeállításokban):

Felhasználók és ProgramData mappa a D: meghajtón
Felhasználók és ProgramData mappa a D: meghajtón
Felhasználó mappák a Felhasználók mappában
Felhasználó mappák a Felhasználók mappában

Gyors ellenőrzés

Ebben a pillanatban a Felhasználók (Users) mappa csak a hozzátartozó a Nyilvános és a rejtett Default mappákat tartalmazza. A Vezérlőpult > Felhasználói fiókok hozzáadása segítségével, adjon hozzá egy további fiókot is. Minden működik, Mariann mappája a megfelelő helyen, a D:\Felhasználók (ami valójában a D:\Users mappa) mappában jött létre.

Új felhasználó mappa a megfelelő helyen
Új felhasználó mappa a megfelelő helyen

Tartsa szem előtt, hogy a felhasználó mappák még nem jönnek létre, amikor létrehoz egy felhasználói fiókot. Azok csak akkor fognak létrejönni, amikor a felhasználó először bejelentkezik, tehát ahhoz, hogy láthatók legyenek egy új felhasználó mappái, egyszer be kell jelentkeznie abba a fiókba.

Ennyi az egész. A felhasználó fiókok mappái és a ProgramData mappa véglegesen átkerültek egy másik meghajtóra, és a rendszermeghajtó nem fog a közeljövőben megtelni.