Esettanulmány a Semmelweis Egészségügyi Kft. létrehozásáról

Egy briliáns ötlet… ma már kevés. Nem elég elhatározni, hogy vállalkozást alapítunk, azt fel is kell építeni.

A Nazca Kreatív Stúdió cégvezetőjeként 2007-ben kértek fel az akkor alapított Semmelweis Egészségügyi Kft. felépítésében való közreműködésre. A Semmelweis Egyetem egy a mai napig egyedülálló feladatra vállalkozott: állami (közfinanszírozott) környezetben privát (magánfinanszírozott) egészségügyi szolgáltatás létrehozása. A Semmelweis Egészségügyi Kft. ügyvezetőjével alapjaitól építettünk fel egy mai napig páratlan működési formát: a Kft (melynek továbbra is az Egyetem a 100%-os tulajdonosa) az Egyetem Klinikáin, az Egyetemtől bérelt infrastruktúrán, az Egyetem munkatársaival az állami finanszírozású ellátásoktól térben vagy időben elkülönítetten látja el a magánbetegeket. Az Egyetem hírneve, a nemzetközileg elismert szakemberek, a speciális diagnosztikai és egyéb műszerek, berendezések komoly vonzerőt jelentenek azon betegeknek, akik tudnak és akarnak áldozni egészségükre. Nekünk „csak” a szervezetet, működést kellett megálmodni ezekhez a lehetőségekhez.

Alaposan végiggondolt folyamatok, piackutatás, tervezés, megvalósítás, és megkezdte tevékenységét ez a speciális intézmény. Aprólékos munkával felépítettük a működés teljes vertikumát, kialakítottuk az informatikai hátteret, megalkottuk az etikai is működési szabályokat. Mivel teljesen új (sokat által ellenzett) formát valósítottunk meg, igen komoly jogi hátteret kellett kidolgoznunk. Speciális engedélyek, szerződések mind-mind részét képezték a műveleteknek.

De megérte! A Semmelweis Egészségügyi Kft. éves forgalma ma már 100 milliókban mérhető, rengeteg elégedett beteget tudhat páciensei között, legális jövedelmet biztosít az orvosoknak, asszisztenseknek, és végül, de nem utolsó sorban bevételhez juttatja az Egyetemet.

2012 januárjától a munkáltató adómentes béren kívüli juttatásként egészségbiztosítást adhat munkavállalóinak, de ilyen szerződést bárki köthet saját magának is. A TB járulékot továbbra is fizetni kell, de a havi öt-tízezer forintos biztosítás lehetővé teszi, hogy a szűrővizsgálatokat és a járóbeteg-ellátás egy részéhez magánegészségügyi ellátásként férjünk hozzá. Így elkerülhetjük a kínos paraszolvenciát és a hosszú várakozást.

A Semmelweis Egészségügyi Kft. a mai napig fejlődik, alakul, folyamatosan keresve az új lehetőségeket és a válaszokat az egészségügyet, mint magánszolgáltatást érintő kérdésekre. Így a mai napig részt veszek a szervezeti fejlesztésekben, korszerűsítésekben, a Kft jövőjének és sikerének alakításában.